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Q1: In reviewing the subject solicitation; section L-11 Proposal organization and specifically volume Il
(technical / management proposal) 60 page limit (ref page 76 of solicitation) we are concerned about the
60 page limit. Does the 60 page limit pertain to all three (3) items collectively or is the 60 page limit for
each item individually? This volume needs to contain detailed compliance discussion keyed to the
specification requirements for 3 different products, several required sections will need considerable detail
and back-up data, experience, information, and detailed management discussions. We are concerned that
60 pages are insufficient to adequately cover the required information. We understand the need to make
the data concise, but there needs to be adequate space to thoughtfully present the required information (as
is stated in L-8 paragraph 4 on page 73 of the solicitation).

Al: Section L-11 of the solicitation has been modified to increase the page limit of the technical proposal.

Q2: My inquiry is associated with the Classification Rating that is affecting this solicitation, citing the
requirement for the contractor facility to be Rated as Secret in order to perform the task in supporting
design, fabrication and testing for this project. We have reviewed all information that is available for this
project and have determined that we are fully capable of designing and fabricating the required systems
from our COTS designs. Our feeling is that using local specialized suppliers like ourselves will allow US
Government to achieve tremendous financial savings and not to restrict this project to a single unknown
source. We are very familiar with the cross section of companies that could provide this type of
equipment, and to the best of my knowledge not one of them has Facilities Rated as Secret.

With this in mind, we would like to ask you to confer with your end user in order to confirm if a company
such as ours may be considered to be a part of the bidding process for this project. Is it possible that this
solicitation could be split into two segments — whereby one contract is for manufacture of such equipment
and the second is for maintenance and related activities?

AZ2: Installation, maintenance, and/or repair of the hardware is in a classified environment, hence the need
for cleared personnel. A company cannot obtain security clearances for its personnel without first holding
a facility clearance. Having a facility clearance does not necessarily mean that a company can or will
perform classified work at its site—it’s about being able to gain access to a government system that
permits a company to obtain clearances for employees. A prime contract holder must have a facility
clearance in order to ensure its subcontractors have the proper and necessary clearances.

It may be a viable option for an offeror or offerors to consider the possibility of subcontracting under a
prime who has the necessary clearances. The prime contract holder would have to employ the cleared
personnel who would install, service, etc., the equipment.

Q3: It was noted that the draft specification has two (2) limits for almost each requirement however. One
limit is identified as the threshold and the second is the objective. It is our understanding that the
threshold requirement must be met while the objective limit leads to a more favorable evaluation on the
part of the Naval Research Laboratory (NRL). We would request that ample time be provided once the
formal solicitation is released for quotation because the threshold and objective limits double the effort to
prepare and submit the technical/pricing information.

A3: You are correct that many of the requirements have threshold and objective limits, and you are
correct that meeting objective limits would lead to a more favorable evaluation. The government also
requires a matrix that identifies any extra costs paid by the government when thresholds are exceeded.

Q4: Requirement 0A-1-013 in Table 7-9 describes the 9x8 RFSM SE as non-blocking (any input to any
or all outputs). Can you clarify whether or not this SE is expected to support a configuration where an
output can be a composite (sum) of more than one input (any number of inputs to any output)?
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A4: The 9x8 RFSM SE is not expected to support a configuration where more than one input port is
simultaneously connected to a single output port.

Q5: Requirement 0C-1-003 in Table 7-14 describes the 94x110 RFSM SE as non-blocking. Can you
clarify whether or not this SE is expected to support a configuration where an output can be a composite
(sum) of more than one input (any number of inputs to any output)?

A5: The 94x110 RFSM SE is not expected to support a configuration where more than one input port is
simultaneously connected to a single output port.

Q6: By inference, we believe the Phase 11 Unit Type 1, 9x8 RFSM and the Phase Il Unit Type 2 Ganged
2x1 switches to be of PIN diode design, and we agree with that approach. Further, we infer by the
switching speed and other requirements that the Phase Il Unit Type 3 Broadband RFSM is intended to be
an electro-mechanical switch matrix. We may be able to propose a solid state diode based solution that
will meet the specifications for Phase 11 Unit Type 3 Broadband RFSM. Such a solid state device will
offer much faster speeds, smaller size/weight and higher reliability. Trade-off is potentially slightly higher
cost. Questions are (a) Is faster speed, smaller size/weight and higher reliability a desire of the requesting
agency at this time? (b) Is a solid state solution desirable as a next step (future) consideration?

AG6: The specific underlying switch technology type (electromechanical, solid-state, other) is not specified
in the requirements because the requirements are intended to be independent of any particular
implementation/design. That is, as long as all of the requirements are met, the underlying switch
technology does not matter. However, based on our understanding of switching times for state-of-art RF
switches, it is unlikely that an electromechanical switch could meet the requirements for Unit Type 1 (9x8
RFSM). We are currently unaware of a requirement for Unit Type 2 (Ganged 2x1 Switches) that would
necessitate a specific switch technology. Similarly, we believe that the requirements for Unit Type 3
(Broadband RFSM) would allow a variety of design options as far as the underlying switch type. We
understand that, in general, solid-state matrices offer faster speeds, smaller size/weight and higher
reliability as compared to electromechanical devices:

a) Switching speeds exceeding the required threshold and/or objective requirements have
minimal benefit. Smaller size/weight have minimal benefit. Higher reliability is desirable,
but is not quantitatively captured as a requirement (it is qualitatively captured in common
requirements 0X-412-001 and 0X-413-001. We recommend that offerors rationalize and
articulate their design decisions. For example, describe that a while the proposed solid-state
design costs X% more than an electromechanical design, the analysis shows that the mean
time between failures of the Unit is improved from Y to Z.

b) We do not envision an future opportunity to replace an entire switch matrix (or switch
matrices) for the sole reason of “upgrading” from electromechanical to solid-state switches.

Q7: “The work required by this contract requires accessing information classified at the SECRET level.
Contractor personnel shall have a current, valid, and final SECRET clearance granted by the Department
of Defense by date of contract award.” We are not sure if contract personnel implies NRL people or the
potential manufacturer to bid on this RFP?

AT: Installation, maintenance, repairs, etc., will take place in a classified environment. The contractor is
required to have a secret level facility clearance so that its employees also have secret clearances.
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